Forum |
|
|
34466. | Odnośnie wpisu numer: 34352 PiS przegłosował ustawę wreszcie oddającą 6-latki ich rodzicom.
Rodzice dzieci rocznik 2009 mają na podjęcie decyzji czas do 31 marca. |
|
| skaner |
| Iława, Środa 30-12-2015 |
|
34465. | |
|
| Bartosz Gonzalez |
|
34463. | HUK LUDZI ZWIERZĘTA TRUDZI
Witanie Nowego Roku fajerwerkami dla wielu jest świetną zabawą, ale są też przeciwnicy tego typu rozrywki. Wielu ignorantów odpala petardy już na kilka dni wcześniej.
Co na to ludzie, którzy na co dzień opiekują się zwierzętami? Oni wiedzą, że czworonożni przyjaciele człowieka z trudem znoszą sylwestrową noc.
Czytaj w najnowszym wydaniu Kuriera na stronie 7. |
| |
|  |
|
| KURIERZY |
|
34456. | Bardzo się cieszę, że Pan Bartosz Gonzalez napisał felieton na łamach "Kuriera Iławskiego" o marnowaniu pieniędzy na konferencje historyczne, które nie wnoszą nic.
Byłam pracownikiem Ośrodka Badań Naukowych (Zbiory Specjalne). Od 2012 roku walczyłam i nadal walczę o rzetelność OBN, chociaż za te moje walki zostałam z dnia na dzień wyrzucona z pracy. Nadzór nad OBN sprawował pan Piotr Żuchowski (w konferencji uczestniczył), który był odpowiedzialny za Departament Dziedzictwa Kulturowego. Od sierpnia 2013 roku nie odpowiedział jakie umocowanie prawne ma Achremczyk do zajmowania stanowiska dyrektora.
Pan mgr Tadeusz Baryła, pracujący w OBN od 1978 roku wygrał konkurs na młodego naukowca we wrześniu 2013 roku. Komisja ds. Etyki w Nauce nie widzi naruszeń etyki (przewodniczący Andrzej Zoll). Natomiast w 2014 roku Pan mgr Tadeusz Baryła zasiadał w komisji, która wybrała Seweryna Szczepańskiego (magistrant Achremczyka).
Pisałam wielokrotnie do ministra Żuchowskiego, iławianina, dlaczego bardziej interesuje go "Złoty Pociąg" niż zagrożone dobra kultury narodowej w postaci jedynej w regionie biblioteki naukowej z tak fantastycznymi zbiorami - niestety nigdy nie otrzymałam odpowiedzi, jak też brak reakcji na skargę z § 227 kpa.
Pytałam Pana Żuchowskiego, dlaczego nie dba o wizerunek swojego miasta, skoro portret Achremczyka jako honorowego obywatela wisi w ratuszu. Nawet prokuratura Rejonowa Olsztyn-Południe przesłała do ministerstwa kultury zalecenie przeprowadzenia kontroli w związku z 4-krotnym fałszowaniem dokumentów w OBN, a śledztwo umorzono z powodu niewykrycia sprawców. Żadnej odpowiedzi. Mam nadzieję, że zajmie się tym nowy minister kultury.
OBN z takimi możliwościami prowadzenia rzetelnych badań naukowych prof. Achremczyk zamienił w zespół wyjazdowy konferencyjny. Przykład. Pracownia Kopernikańska - pozorowanie nauki. A wydaje się, że tytuł profesora zobowiązuje...
Napiszę chyba list otwarty do Pana Żuchowskiego, wszak jest przewodniczącym sejmiku województwa. Mam nadzieję, że uda się uratować OBN dla rzetelnej nauki, a nie podmiotu świadczącego usługi na rzecz Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie. |
|
| Jolanta Bierula |
| Olsztyn, Wtorek 29-12-2015 |
|
34455. | Odnośnie wpisu numer: 34454 Gdyby dureń [leming] zrozumiał, że jest durniem [...], automatycznie przestałby być durniem. Z tego wynika, że durnie rekrutują się jedynie spośród ludzi pewnych, że nie są durniami. [...] |
|
| Marszałek |
| Iława, Poniedziałek 28-12-2015 |
|
34454. | Warto posłuchać, by zrozumieć co się dzieje.
PiS demokratycznie wygrał wybory i to budzi wściekłość przegranych!
Mariusz Max Kolonko mówi jak jest do protestujących dziennikarzy:
„Nie chodzi o to, że wam zabierają demokrację. Wam zabierają koryto”. |
| |
Fatal error: Call to undefined function autolink() in /guestbook.php on line 1288
|